Witaminy D3 to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która ma właściwości hormonu. Jej głównym zadaniem jest wchłanianie i regulacja wapnia i fosforu w organizmie. Niewiele jest pokarmów zawierających tę witaminę, a jej poziom w nich nie pokrywa dziennego zapotrzebowania. Jeśli masz dysfunkcję jelit, wątroby i pęcherzyka żółciowego, to witamina D3 nie jest wchłaniana z pożywienia. Ponadto syntezę witaminy D3 w organizmie pod wpływem promieniowania UV utrudnia szereg czynników: wiek, miejsce zamieszkania, stopień zanieczyszczenia atmosfery, stosowanie filtrów przeciwsłonecznych. Dla wzmocnienia odporności układu immunologicznego lekarze zalecają przyjmowanie witaminy D3 z lanoliny jako najbardziej przyswajalnej przez ludzki organizm.
Dlaczego należy przyjmować witaminę D3 z lanoliny?
Niedobór witaminy D3 zmniejsza wchłanianie wapnia z pożywienia i zmniejsza gęstość kości. Utrzymywanie tego stanu prze długi czas prowadzi do rozwoju krzywicy u dzieci i osteomalacji (rozmiękanie kości) u dorosłych. Biorąc to pod uwagę, witaminę D3 należy przyjmować dodatkowo w postaci suplementów. Udowodniono, że witamina D3 z lanoliny jest niezbędna dla szkieletu, zębów i układu odpornościowego i pomaga w lepszym jej wchłanianiu w ludzkim organizmie.
Kto powinien zażywać witaminę D3?
Witaminę D3 najlepiej pozyskiwać z pokarmu lub regularnej ekspozycji na słońce. Ale D3 jest prawdopodobnie jedną z niewielu syntetycznych witamin, którym oficjalna medycyna nie powiedziała kategorycznego „nie” jako środka zapobiegającego wielu poważnym chorobom (głównie rakowi prostaty i piersi). W szczególności lekarze zalecają, aby przyjmować codziennie 1000 IU witaminy D3 z lanoliny (lub więcej) w miesiącach zimowych, ponieważ w zimie jest niewiele słonecznych dni. A osoby starsze a także spędzające mało czasu na słońcu powinny ją stosować przez cały rok. Bardzo ważne jest unikanie niedoboru D3, który występuje u ponad 90% populacji.
Co to jest lanolina?
Lanolina to naturalny wosk lub tłuszcz wytwarzany przez gruczoły łojowe zwierząt. To on chroni ich sierść przed wodą i utrzymuje ją suchą przez cały rok. Ten, którego używa człowiek w witaminie D3 z lanoliny, pozyskiwany jest z owczej wełny. Istnieją specjalne rasy, z których wełny można uzyskać całkiem sporo lanoliny. Dlatego jest to produkt całkowicie naturalny. Ze względu na swój skład chemiczny uzyskuje się z niego całą gamę pochodnych o szerokich właściwościach chemicznych i fizycznych. Swoimi właściwościami fizycznymi jest zbliżony do ludzkiej tkanki tłuszczowej.
Jakie zadania wypełnia witamina D3 dla zdrowia człowieka?
- Witamina D3 jest hormonem biorącym udział w przetwarzaniu magnezu, wapnia i fosforu.
- Magazynuje wapń w kościach. Jest to szczególnie ważne w okresie rozwoju chrząstki, tkanki kostnej i zębów. Jest to konieczne, ponieważ kości i zęby są wzmocnione. Zapewnia ochronę przed utratą zębów i chorobami dziąseł.
- Przy wystarczającej ilości D3, można zachować dobrą pamięci i szybkie przetwarzanie informacji, poprawę nastroju i aktywności fizycznej.
- Zapobiega starzeniu się ciała.
- Pomaga pozbyć się łuszczycy jednocześnie wzmacniając odporność.
- Chroni przed rakiem i stanami zapalnymi. Zapobiega wzrostowi komórek nowotworowych.
- Ważna dla rozwoju mózgu dzieci, dorosłych chroni przed chorobą Alzheimera i Parkinsona.
- Chroni komórki nerwowe lub kieruje łańcuchy niektórych reakcji chemicznych we właściwym kierunku lub robi to wszystko na raz.
- Tłumi, a nawet zatrzymuje astmę i przewlekłe zapalenie oskrzeli.
- Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych naczyń.
- Chroni przed grypą oraz infekcjami dróg oddechowych.
- Utrzymuje zdrowe nerwy, skórę, serce i mięśnie.
- Wspomaga układ odpornościowy organizmu, umożliwia krzepnięcie krwi.
- Zwiększa tolerancję glukozy.
Dlatego można powiedzieć, że korzyść odnosi się do każdego z powyższych elementów, gdy witamina D powróci do normy. I odwrotnie, jeśli masz niedobór, każda z wymienionych funkcji organizmu nie działa prawidłowo.
Trzeba tylko pamiętać, aby przyjmować najlepszą jej formę czyli witaminę D3 z lanoliny.
Dlaczego niedobór D3 jest tak powszechny?
Większość witaminy D możemy uzyskać z bezpośredniego światła słonecznego przez skórę, od około 11:00 do 15:00. Witaminę D otrzymujemy również z pożywienia, ale jest to znikome. Na przykład, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, trzeba zjeść 40 żółtek, co jest nierealne i niezdrowe. Praca biurowa, ciasne ubranie, smog i używanie kremów z filtrem przeciwsłonecznym to wszystko zakłóca spożycie witaminy D. Na przykład stosowanie kremów przeciwsłonecznych (SPF-15 lub wyższy) zmniejsza syntezę witaminy D3 o 93%! Nawet jeśli siedzimy w pomieszczeniu, a okna wychodzą na słoneczną stronę, nasz organizm nadal nie wytwarza witaminy D3, ponieważ promienie ultrafioletowe nie przechodzą przez szkło.
Kiedy naukowcy tworzą witaminę D3 z lanoliny za pomocą światła ultrafioletowego, częściowo naśladują naturalny proces w Twoim organizmie, który wytwarza witaminę D, gdy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych. Witamina D3 z lanoliny i witamina D3 z pożywienia działają tak samo na organizm. Mają też niewielkie różnice chemiczne w stosunku do innej formy witaminy zwanej witaminą D2 która pochodzi z roślin.