12 grudnia 2024
Witaminy na zaburzenia immunologiczne

Witaminy na zaburzenia immunologiczne

Witaminy na zaburzenia immunologiczne – odporność to wrodzona zdolność organizmu do opierania się zewnętrznym wrogim wpływom, zwłaszcza wirusom i bakteriom, które pojawiły się podczas ewolucji. Różne składniki zapewniają odporność. Po pierwsze są to limfocyty i białe krwinki oraz komórki fagocytarne, które absorbują obce mikroorganizmy.

Ponadto ludzka skóra i błony śluzowe odgrywają ważną rolę w układzie odpornościowym i produkują substancje, które zabijają mikroorganizmy. Osłabiona ochrona prowadzi do częstych chorób i rozwoju chorób przewlekłych. W celu profilaktycznego wsparcia i wzmocnienia odporności zaleca się przyjmowanie witamin, które pomagają wzmocnić i przywrócić funkcje organizmu

Witaminy na zaburzenia odporności

Odporność nie zawsze jest stała, może z różnych powodów słabnąć, a wtedy organizm staje się łatwym celem dla różnych chorób.

Oznaki osłabionego układu odpornościowego:

  • Ludzie często chorują i powoli wracają do zdrowia.
  • Trwałe osłabienie i przedłużone gojenie się ran.
  • Zły stan skóry i błon śluzowych, wysypka.
  • Ból o różnej, nieznanej naturze.
  • Słaba odporność może wpływać na prawie każdy system w ciele, a nawet prowadzić do śmierci, jeśli nie zostanie wzmocniona.

Brak odporności może wynikać z wielu przyczyn:

  • Chroniczny stres.
  • Genetyczne przyczyny niedoborów witaminowo-mineralnych.
  • Choroby niedoboru odporności, takie jak AIDS i wiele innych poważnych chorób przewlekłych
Witaminy na zaburzenia immunologiczne
Witaminy na zaburzenia immunologiczne

W niektórych przypadkach organizm musi zmobilizować wszystkie mechanizmy obronne organizmu, w tym odporność. W takim przypadku odporność powinna być znacznie wyższa niż normalnie. Jeśli leczenie odporności związanej z chorobą jest trudnym zadaniem, które wymaga interwencji wykwalifikowanego lekarza, poprawa odporności związana z niedoborem witamin jest siłą każdego z nas. Warto zauważyć, że jeśli zaczynamy brać witaminy w celu utrzymania odporności, nie zawsze przynosi to pożądany efekt, zwłaszcza jeśli brak odporności jest związany z innymi przyczynami. Obecność niezbędnych witamin w organizmie nie wpływa bezpośrednio na układ odpornościowy. Jednak pośrednio, jako sposób na utrzymanie ciała w doskonałej formie i poprawę metabolizmu, stosowanie witamin przynosi ogromne korzyści.

Jak określić niedobory witaminowo-mineralne?

Jak wiadomo, w zimnych porach roku pojawiają się zmęczenie, brak snu, wszystkie oznaki niedoboru witamin. Ich braki mogą prowadzić do niemożności skupienia się na tym, co ważne, apatii, dyskomfortu.

Najczęstsze objawy niedoboru witamin to:

  • Wypadanie włosów. Warto zacząć od witamin PP, B2, B6.
  • Wypryski lub bardzo sucha skóra. W przypadku wystąpienia takich objawów należy zażywać witaminy A, P i C.
  • Krwawiące dziąsła. Niedobory witaminy P i C wymagają uzupełnienia.
  • W przypadku braku witamin należy zwrócić szczególną uwagę na odżywianie.

Gdzie znajdują się witaminy?

Witaminy i pierwiastki śladowe niezbędne do metabolizmu i odporności znajdują się głównie w pożywieniu. Nie tylko warzywa i owoce, ale także mięso, ryby i nabiał. Jednak najwięcej witamin znajduje się w świeżych owocach i warzywach. W efekcie objawy niedoboru witamin pojawiają się najczęściej zimą i wiosną, kiedy w diecie brakuje pokarmów roślinnych. Jednak nawet przy dobrze zbilansowanej i właściwej diecie nie da się uzyskać pełnego kompleksu witamin z pożywienia. Dlatego zaleca się przyjmowanie kompleksu witaminowego.

Która grupa witamin może zwiększyć odporność organizmu?

Witamina A – Inna nazwa witaminy to retinol. Wzmacnia włosy, sprzyja dobrej kondycji skóry, szybkiemu gojeniu się ran i zadrapań, porostowi paznokci i włosów. Witamina A jest szczególnie dobra dla oczu i może poprawić widzenie. Ponadto spowalnia starzenie i jest niezbędny w okresie dojrzewania. Znajduje się w produktach spożywczych takich jak marchew, brokuły, papryka, dynia, ziemniaki, melony, brzoskwinie, morele i awokado. Wołowina, wątroba wołowa, ryby, masło, żółtka jaj również zawierają dużo witaminy A. W ludzkim ciele witamina A rozpuszcza się za pomocą tłuszczu.

Witaminy z grupy B – Ta grupa obejmuje cały kompleks witamin. Odpowiednie spożycie tych witamin wzmocni układ nerwowy i pomoże uniknąć stresu. Wiele witamin z grupy B znajduje się w ziemniakach, kalafiorze, orzechach, pomidorach, chlebie żytnim, kaszy gryczanej, płatkach owsianych, twarogu i mleku. Jeśli dana osoba ma stres, smutek, bezsenność, zawroty głowy, powinna przyjmować witaminy z grupy B.

Witamina C – Główną funkcją witaminy C jest utrzymanie układu odpornościowego organizmu. Dlatego stosuje się go w celu zapobiegania przeziębieniom. Zawarte w kiwi, kalinie, pietruszce i agrescie.

Witamina D – Niezbędna dla wzrostu i siły kości. Występuje w dużych ilościach w wątrobie, rybach, mięsie, jajach, twarogu i serze. Witamina D jest również produkowana w skórze, gdy osoba przebywa na słońcu.

Witamina E – jest źródłem młodości, pomaga opóźnić starzenie się człowieka. Szczególnie korzystnie wpływa na płodność kobiet.

Kompleks witamin

Aby uniknąć długotrwałego niedoboru witamin, zaleca się zażywanie specjalnego kompleksu witaminowego. Oczywiście nie zastąpią naturalnych produktów – najlepszego źródła witamin. Ale czasami organizm potrzebuje zwiększonej dawki witaminy, na przykład podczas choroby. W tym przypadku są niezastąpione. Generalnie zawierają większość witamin potrzebnych organizmowi. W produkcji kompleksu wykorzystywane są specjalne techniki, które pozwalają organizmowi na jednoczesne wchłanianie różnych witamin.