Catering dla firm

Catering dla firm jest coraz bardziej popularny w obecnych czasach, gdy ludzie spędzają w pracy praktycznie pół swojego życia, więc siłą rzeczy muszą również tam się żywić. Jeśli jesteśmy właścicielem jakieś firmy warto pomyśleć o cateringu dla swoich pracowników nie tyle na nasz koszt, ale po to by ułatwić sprawę by każdy osobno nie musiał biegać na jedzenie. I dlatego również, że przy większej ilości osób catering będzie wychodził korzystnie cenowo.

Można zdecydować się na catering tylko obiadowy, można wybrać również wariant całodniowy ,on najbardziej się opłaca. To już zależy od preferencji i wyboru pracowników, ale jest to spore udogodnienie zarówno w oszczędności czasu jak i pieniędzy. Widać często będąc w dużych korporacjach, że ludzie nie mają czasu na jedzenie i jedzą byle co byle zaspokoić głód i przez to ani nie odżywiają się zdrowo ani nie jest to korzystne dla ich portfeli ponieważ ceny w barach nie należą do tanich, każda kolejna przekąska to dodatkowy pieniądz. W skali miesiąca może okazać się że dziennie wydajemy na jedzenie nawet około 50 zł dziennie co na osobę w skali miesiąca wychodzi 1500 zł.

Catering dla firm

Catering dla firm można wybrać nie tylko na co dzień, ale też gdy firma organizuje jakieś bankiety czy też spotkania integracyjne, jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ oprócz ciepłego jedzenia na imprezie, można dobrać również wariant przystrojenia sali i rozstawienia zastawy. Wydawać by się mogło, że to duży koszt, ale wbrew pozorom gdy podzielimy to na np. : 100 osobową grupę ludzi to koszt na osobę wyjdzie max 30 zł co nie jest dużym wydatkiem i jest przystępny dla każdej kieszeni. Jeśli zdecydowalibyśmy się na przygotowanie samemu posiłków, zapewne byłoby to pracochłonne, może mniej kosztowne, ale nie dałoby to pracownikom swobody korzystania z uroków spotkania po pracy. Kolejnym aspektem przy wynajęciu cateringu dla firm jest to, że automatycznie możemy zamówić sobie osobę, która całą imprezę obsłuży i po niej posprząta, jest to bardzo dobre rozwiązanie ponieważ trudno wyobrazić sobie pracowników sprzątających po całonocnej imprezie.

Jeśli zdecydujemy się na zamówienie dla pracowników obiadów czy też całodziennych zestawów warto wiedzieć, że catering można zamówić na określoną godzinę i poprosić, aby dojechał na miejsce ciepły, tak aby pracownicy mogli go spożyć od razu. Przeszkoda może pojawić się tylko wtedy gdy firma liczy kilkudziesięciu lub kilkuset pracowników wtedy będzie problemem pomieszczenie wszystkich naraz na stołówce, więc w razie takiego wariantu warto dogadać się z firmą by obiady przywoziła na raty. Kolejną zastanawiającą rzeczą jest to, jakie posiłki dla pracowników wybierać, warto aby zawierały w sobie sporą ilość składników odżywczych dzięki czemu organizm pracowników będzie prawidłowo funkcjonował i będzie bardziej wydajny. Trudnym wariantem do rozwiązania może być to, że każdy pracownik ma inne upodobania smakowe, ale też może mieć różne nietolerancje pokarmowe czy też diety wegańskie lub wegetariańskie. Na szczęście w obecnych czasach nie stanowi to żadnego problemu ponieważ firmy cateringowe są nastawione na takie typu potrzeby.

Kolejnym niezwykle istotnym aspektem jest to, czym kierować się przy wyborze danego cateringu. W większych miastach można znaleźć dużo firm, które przygotują posiłki dla firm, chodź w mniejszych miastach ta oferta również się rozszerza. Gdy dojdzie do wyboru cateringu dla firm warto kierować się: różnorodnością posiłków, czy dana firma jest w stanie zapewnić nam urozmaicone i pełne składników odżywczych posiłki po drugie czy menu jest dostosowane dla ludzi, którzy są wegetarianami lub weganami lub dla tych, którzy nie tolerują niektórych produktów, po trzecie trzeba sprawdzić czy posiłki wykonywane są ze świeżych i wysokojakościowych produktów bo przecież nie chcemy dopuścić do zatruć pokarmowych pracowników, ustalenie korzystnej ceny dla firmy, tak aby posiłki były przystępne na każdą kieszeń. Jeśli okaże się, że właściciel firmy okaże się tak wspaniałomyślny i zapewni dla wszystkich pracowników posiłki, musi liczyć się z tym, że będzie musiał od tych posiłków zapłacić podatek, będzie on zależny od liczby osób pracujących w danej firmie. Jeśli chodzi o zapewnienie wygody spożywania posiłków przez pracowników, można zastosować tzw. : szwedzki stół, który pozwoli każdemu nabierać sobie określoną ilość jedzenia.

Aby jeszcze bardziej ułatwić pracownikom spożywanie posiłków w pracy, warto zastanowić się nad specjalnym wydzielonym miejscem do tych celów, nie koniecznie mowa o stołówce, może być to pomieszczenie w którym będzie można przygotować sobie napoje do posiłku, gdzie będzie znajdowała się mikrofalówka, lodówka i zlewozmywak. Pozwoli to na wspólne biesiadowanie przy stole, bo nie oszukujmy się stołówki pracownicze z reguły są małe i nie są w stanie na raz pomieścić wszystkich pracowników, a takie osobno wydzielone miejsce z komfortowym miejscem do siedzenia będą bardzo wygodne i będą sprzyjały pozytywnej atmosferze w firmie i dzięki temu wszyscy będą zadowoleni zarówno właściciel firmy jak i jego pracownicy. Z cateringu dla firm płyną tylko korzyści, jest to dobre cenowo rozwiązanie.

Slow Chef Catering Dietetyczny
Gdyńska 7
71-534 Szczecin
665 217 286
www.slowchef.pl